Nyomtatás

Előhang

Noha számos kitüntetést kapott élete során, egyszerű emberként élt, megbecsülve barátait és azokat, akikkel a mindennapjaiban találkozott. Indexre rakott könyveit a kommunizmus bukása után kezdték megismerni a vasfüggönyön túl is a magyarok milliói. Sajnos az ekkor már a nyolcvanas éveiben járó írónak nem adatott meg a lehetőség, hogy újra a szülőföldjére látogathasson. Halála után 1998-ban hamvai visszakerültek Erdélybe, ahol rengetegen rótták le kegyeletüket sírjánál: akik könyvei alapján megismerték és megszerették, gyászolták. Rehabilitációja csak idő kérdése – beleértve Romániát is.

Élete végén úgy érezte, hogy az amerikai magyar olvasók elhagyták, ráadásul becsapva érezte magát egy lelkiismeretlen, ügyeskedő könyvkiadó miatt – ám arról is tudomást szerzett, hogy könyvei sorban jelennek meg szülőföldjén. Ekkor ruházta kiadói jogát öt fiára, akik megalapították a Czegei Wass Alapítványt (Czegei Wass Foundation) abból a célból, hogy könyvei kiadását és erdélyi misszióját folytassák. Végre 2009-ben mind az amerikai, mind a magyarországi bíróság kimondta, hogy a Czegei Wass Alapítvány, azaz a fiai az egyedüli jogörökösök.

A Czegei Wass család erkölcsi elismeréssel támogatja ezt a honlapot azzal a kockázattal együtt, hogy az egyéni megnyilatkozások nem minden esetben a család álláspontját tükrözik. A személyes reflexiókba vegyülhet némi elfogultság vagy szubjektív megközelítés is, de az egyéni meglátásokat tiszteletben tartjuk.

Ugyanakkor a honlapon értékes információk kapnak helyet, történészek és irodalmárok tudományos kutatásai, melyek eredményeit, az objektív tényeket és igazságokat nem lehet figyelmen kívül hagyni. A személyes vallomások ablakot nyitnak, amelyen át az író gondolataiba, lelkivilágába és személyiségébe pillanthatunk bele. Wass Albert emberi és írói megítélését, megbecsülését mindenki szabadon mérlegelheti. A Czegei Wass család értékeli a kezdeményezést, melyet e honlap jelent, mert elkötelezett apai öröksége feltárásában és képviseletében.

Végtére is, ahogyan ő mondta gyakran, az élete nyitott könyv volt.

czegei Wass Huba és Lukácsi Éva

Oldalak: 1 2 3

Jó vagy és szelíd, de veled jár mégis a bosszú és a pusztulás, mert boszorkány vagy, s nem tehetsz arról. A tűzliliom illatától elpusztul a légy, aki belerepül.

- A funtineli boszorkány

Vers

Ősz lesz

Ősz lesz

Tudom: egyszer majd messze száll a szellő,
s a lomb homályban többé nem nevet.
Ősz lesz.
És ősszel hullanak a levelek.

Eljárok majd a temetőkbe,
és álmodó leszek, és kedvtelen.
Bánat kísérget: lomha, őszi bánat,
és felhő lesz, és Csend, a lelkemen.

Megnézem majd a régi fákat,
és elbúcsúzom utoljára.
Megkérdezem: melyikük fáradt?
Megkérdem: vágynak még a nyárra?

Szívem az őszt még megcsodálja,
de a halált már vele érzi;
mert minden nyár csak tarka álom,
s az álmok sorsa: elenyészni.

És látom majd: nincs több virág.
S a holt mezőkről én is elmegyek.
Ősz lesz: nagy Ősz.
És ősszel hullanak a levelek.

(Nincs még értékelve)
Loading ... Loading ...
Közzétéve: Versek | Címke: , Szóljon hozzá Nyomtatás (bejegyzés)