Nyomtatás

Előhang

Noha számos kitüntetést kapott élete során, egyszerű emberként élt, megbecsülve barátait és azokat, akikkel a mindennapjaiban találkozott. Indexre rakott könyveit a kommunizmus bukása után kezdték megismerni a vasfüggönyön túl is a magyarok milliói. Sajnos az ekkor már a nyolcvanas éveiben járó írónak nem adatott meg a lehetőség, hogy újra a szülőföldjére látogathasson. Halála után 1998-ban hamvai visszakerültek Erdélybe, ahol rengetegen rótták le kegyeletüket sírjánál: akik könyvei alapján megismerték és megszerették, gyászolták. Rehabilitációja csak idő kérdése – beleértve Romániát is.

Élete végén úgy érezte, hogy az amerikai magyar olvasók elhagyták, ráadásul becsapva érezte magát egy lelkiismeretlen, ügyeskedő könyvkiadó miatt – ám arról is tudomást szerzett, hogy könyvei sorban jelennek meg szülőföldjén. Ekkor ruházta kiadói jogát öt fiára, akik megalapították a Czegei Wass Alapítványt (Czegei Wass Foundation) abból a célból, hogy könyvei kiadását és erdélyi misszióját folytassák. Végre 2009-ben mind az amerikai, mind a magyarországi bíróság kimondta, hogy a Czegei Wass Alapítvány, azaz a fiai az egyedüli jogörökösök.

A Czegei Wass család erkölcsi elismeréssel támogatja ezt a honlapot azzal a kockázattal együtt, hogy az egyéni megnyilatkozások nem minden esetben a család álláspontját tükrözik. A személyes reflexiókba vegyülhet némi elfogultság vagy szubjektív megközelítés is, de az egyéni meglátásokat tiszteletben tartjuk.

Ugyanakkor a honlapon értékes információk kapnak helyet, történészek és irodalmárok tudományos kutatásai, melyek eredményeit, az objektív tényeket és igazságokat nem lehet figyelmen kívül hagyni. A személyes vallomások ablakot nyitnak, amelyen át az író gondolataiba, lelkivilágába és személyiségébe pillanthatunk bele. Wass Albert emberi és írói megítélését, megbecsülését mindenki szabadon mérlegelheti. A Czegei Wass család értékeli a kezdeményezést, melyet e honlap jelent, mert elkötelezett apai öröksége feltárásában és képviseletében.

Végtére is, ahogyan ő mondta gyakran, az élete nyitott könyv volt.

czegei Wass Huba és Lukácsi Éva

Oldalak: 1 2 3

Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.

- Te és a világ

Vers

Csolnakok

Csolnakok

Ezek az álmaim.
Bár csolnakok csak: rózsaszínű-szépek,
és érdemes, hogy érettük reméljek.

Mert a rév, jaj, messze van nagyon,
s innenső parton eltemetek százat,
míg kikötőbe ér egy csolnakom.
Mert a tenger kegyetlen nagyon.

Ma megint egy új csolnakot bocsátok,
s a boldogság szent váltság-ára: kín.
Alatta örvény kavarog: az átok,
de szelek hajtják: ezek vágyaim.

S ki annyi vészt már konok daccal néztem,
leroskadok most, könyörögve, kérve,
Ó Istenem, engedd, csak ezt az egyet,
hadd jusson el a rózsaszínű révbe.

Mert legszebb csolnakom. Jaj, drága csolnak,
s valóság-partra hogyha nem jut át:

felöltöm a Karthausi csuhát.

(1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading ... Loading ...
Közzétéve: Versek | Címke: , Szóljon hozzá Nyomtatás (bejegyzés)