Nyomtatás

Életrajz (írta: Wass Huba)

1937-től, amint Hitler Nemzeti Szocializmusa követőket vonzott Európa-szerte, megalakult a Romániai Nemzeti Szocialista Vasgárda. Ez fokozódó nyomást mért a magyar, német és zsidó nemzetiségű kisebbségre Erdély egész területén. A kisebbségi csoporthoz tartozás még inkább veszélyessé vált, amint Románia belépett a háborúba Hitler oldalán.

A második bécsi döntés, amelyet 1940. augusztus 30-án írt alá Románia Magyarországgal a német és olasz egyeztetői eljárás eredményeként, visszajuttatta az anyaországnak Erdélynek a Magyarországgal szomszédos részeit, ahol a románok kisebbségben voltak. Mivel a Wass családi birtok is beletartozott ebbe, ez jó hír volt, de ez szabadította el az események láncolatát, amelynek következményei évekkel később Romániának a szovjet “felszabadítása” után és azok Erdélyből való kivonulása után történtek, melyek során czegei Wass Albertet és édesapját háborús bűnösség vádjával fogták perbe. Mind a mai napig az ebből származó bonyodalom árnyékolja be a már híressé vált író alakját.

1940. szeptember 10-én a visszavonuló román csapatok kifosztották a családi házat, minden jószágot magukkal vittek, egy csordapásztort megöltek és egy másikat megsebesítettek. Másnap a magyar katonák megérkeztek a birtokra, amely ekkor már az új határ közelébe esett. Lefoglaltak négy vendégszobát és berendezték az ideiglenes parancsnokságot, mivel a környéken nem volt más elszállásolási lehetőség. Hadi törvényeket léptettek életbe az országok határmezsgyéjén 1941 januárjáig, amíg a polgári közigazgatást újjászervezték.

Sokkal korábban, mielőtt ezek az események történetek, Románia királyának királyi fővadásza, Mocsonyi de Foen Anton felkérte az írót mint szakértőt a vadgazdasági igazgatóság ellátására Szászrégenben, a Kárpátok hegyes vidékén, melyet ő nagyon jól ismert. Ezért szeptember 14-én elutazott, hogy találkozzon Dr. Opescu Jonellel, a szászrégeni polgármesterrel, hogy a királyi vadászmester segédje legyen. Másnap estére ért fel a hegyre Ratosnya faluhoz, ahol megszállt és reggel folytatta lóháton az utat az ún. Dealu Brad nevű szállásra a Kárpátok magasabb hegyfokán.

Két héttel később üzenetet kapott otthonról, hogy második fia, Csaba, aki akkor három éves volt, agyhártyagyulladás miatt súlyosan megbetegedett. Mire hazaért, október másodikára, már halva találta fiát, aki szeptember 29-én hunyt el. A temetés után még néhány napot otthon töltött, majd magával vitte feleségét egy kis vígaszt adó kikapcsolódásra a Kárpátokba.

Míg otthon tartózkodott, értesült arról a kellemetlen incidensről, ami miatt néhány évvel később háborús bűnösséggel vádolták. A magyar rendfenntartó erők a helyi községben letartóztattak öt embert, akiket politikailag megbízhatatlannak tartottak. A határőrség a családi házba vitte őket, Pakuts kapitány parancsnokságára és bezárták őket a gazdasági magtár pincéjébe. Egyikük a falu polgármestere volt, akit az idősebb Wass gróf unszolására szabadon bocsátott a kapitány, de nem engedték szabadon az őrök a négy fiatalabb személyt. Köztük volt a zsidó boltos lánya és annak unokatestvére is. A rendfenntartó tiszt elrendelte, hogy a foglyokat vigyék a megyei székhelyre. Néhány mérfölddel később az őrök lelőtték a foglyokat – állítólagos szökési kísérletük miatt. Az egész ügyre soha nem derült fény, de a kapitányt megbüntették; és a család azt gyanítja, hogy az bosszúvágyat forralt magában, mivel szüleit megölte néhány román évekkel korábban. Viszont a falusiak a család tagjait okolták azért, hogy ők hívták fel a figyelmet azokra, akik politikailag megbízhatatlanok. Egy katonai kivizsgálás az esetről már akkor elkezdődött, november előtt, mielőtt czegei Wass Albert visszatért a hegyekbe.

Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Minden vágyadnak eleget tenni: ez az emberi élet legnagyobb művészete. Akinek sikerül, az boldog. Ehhez azonban fontos, hogy kevés vágyad legyen.

- Te és a világ

Vers

Csak csendesen

Csak csendesen

Testvér, csak lábujjhegyen jer velem,
csak nagyon halkan, nagyon csendesen.

Amerre járunk,
ne rezzenjen egy kis levél se meg,
ma lelkem olyan mint a tó:
legkisebb rezzenéstől megremeg.

Gyere a templomunkba:
a bükkerdő ma vár,
a Csend harmóniája
ott megint a lelkünkbe talál.

Gyere velem…
csak szótlanul, csak csendesen,
csak csendesen…

(Nincs még értékelve)
Loading ... Loading ...
Közzétéve: Versek | Címke: , Szóljon hozzá Nyomtatás (bejegyzés)